
Odotin kyllä kuulemani perusteella täydellistä floppia ja yllätyin positiivisesti, kun ei se niin surkea ollutkaan. Mitä nyt Disneyn rakkaus maskottimaisiin, pippurisiin pikkueläimiin oli pilannut yhden parhaimmista hahmoista (Murmelin) ja Hatuntekijästä puuttui jotain... Puvustaja (jonka nimen näin jossain ihan vasta, mutta jota en nyt saa edes googlaamalla esiin, mutta jota Burton käyttää aina) tosin oli ylittänyt itsensä.
Loppujen lopuksi olen ihan tyytyväinen. En kuluttanut tähän senttiäkään rahaa ja näin kaikki ne Lewisin tarinalle tyypilliset yksityiskohdat, joita rakastan niin kovasti (taskukellot, teepannut, teekupit, pelikortit, valkoiset kanit jne. jne.). Parhaaksi kohtaukseksihan tässä nousi Hatuntekijän kävely täyteenahdetuilla puutarhapöydillä :'D Ja Irvikissa, jota rakastin ehkä eniten kaikista.

Sain tässä vähän aika sitten loppuun Dan Brownin uusimman, suomennetun kirjan, tuon yllä näkyvän Kadonneen symbolin. Vaikka inhoankin Brownin tapaa käyttää Robert Langdon-tarinoissaan aina samaa juonta, luin tuonkin kirjan eläen läpi sanoinkuvaamattomia jännityksen, lievän kauhun ja täydellisen uteliaisuuden hetkiä. Brownin esittämät ajatukset ja väittämät historiallisista tapahtumista ovat oikeasti mielenkiintoisia. Kuvitettu laitos tosin olisi ollut ihan kiva, koska taidehistorian tuntemukseni joiltain alueilta on valitettavan puutteellinen...
Tuosta kirjasta inspiroituneena ryhdyin kuitenkin syynäämään tarkemmin erään levyn kantta:

Dir en greyn albumin nimi jo itsessään tulee vanhasta kuvasymbolista. Uroboros (myös Ouroboros tai Uroburos) on häntäänsä syövä tai nielevä käärme tai lohikäärme, joka symboloi syklisyyttä, elämää ja kuolemaan, loppua ja alkua, yhdentymistä ja eheyttä. Sen historia ulottuu aina Antiikin Egyptiin asti ja se on kuvattu eri lähteissä ympäri maailmaa (viikinkimytologia, mayat, Kiina jne.). Kannessa kuva Uroboroksesta löytyy sanan ensimmäisestä o:sta.
Mitäs muuta... Ainakin löytyy kaksi tuttua miehistä symbolia lohikäärme, vahvuuden, rohkeuden, hyvyyden kestävyyden ja tiikeri, voiman, vahvuuden, oikeudenmukaisuuden ja äkkipikaisuuden symboli. Niitä tasapainottamassa naisellisuuden (Intia), sielun ja ihmisen, kauneuden, puhtauden ja myötätunnon symboli lootus.
Puhtaasti kiinalaista, Japaniin juuri kulkeutumatonta ainesta, löytyy u:n yläosaan lätkäistyjen pahoilta hengiltä suojelevien temppelinvartijoina toimivien leijonien verran. Yin-yang-perinteen mukaan toinen näistä on uros, toinen naaras.
Mietin tätä pitkään, mutta k-kirjaimen alaviiva taitaa olla Feeniks, kiinalaisessa traditiossa oikeudenmukaisuutta ja jaloutta, yinin ja yangin yhteyttä ja naisellisuutta, lännessä uudestisyntymistä, uudistumista ja ylösnousemusta edustava taruolento.
Vanhat tutut, japanilaisesta kuvastosta tututkin asiat löytyvät:
Karppi (tarkemmin ehkä koikarppi - nimen etuosa tulee japanin kielen karppia tarkoittavasta sanasta koi), varsin kesy vedenelävä, kuvastaa ihmisen menestystä elämässä, sisua ja päättäväisyyttä. Sekä tietysti kirsikankukat, ihmiselämän, yleensäkin elämän katoavaisuuden ja lyhyyden vertauskuvat.
Sitten, vähän yllättäen tämän kaiken, aika positiivisen kuvaston jälkeen, viimeisen o:n sisällä kuoleman symbolit pääkallot, joita voi tosin pitää myös ihmisyyden symboleina.
"Jumaluusolentoja" kannesta löytyy ainakin Buddhan ja hieman tuntemattomaksi jäävän kolmisilmäisen jumaluuden verran. Tuota ensimmäisen o:n sisään kuvattua tuntematonta tapausta epäilen hindujen Kaliksi, väkivaltaiseksi tuhon, ajan ja muutoksen jumalattareksi.
U:n sisään kuvatun, hennatatuoidun käden merkitystä en saanut selville mistään, en myöskään selvää keskimmäisen o:n sisällöstä. Ja jos joku tietää tuon viimeisen o-kirjaimen muodostavan ympyrän nimityksen ja merkityksen, infoaminen olisi mukavaa.

Tietystihän tämän voisi huvikseen nähdä niinkin, että kannesta löytyvät kaikki bändin jäsenten horoskoopit.
Kiinalaisessa horoskoopistossa Kaoru ja Die Tiikereitä, Kyo Lohikäärme ja Toshiya Käärme. Länsimaisessa horoskoopistossa Shinya Kalat.
Miksei Shinyan kiinalainen horoskooppimerkki Hevonen sitten sopinut kanteen laitettavaksi? Hevonenhan symboloi kuitenkin niin valtaa kuin uskollisuuttakin. Jaa-a, pitäisi kysyä kannen suunnittelijalautakunnalta asiasta.
Tulipahan taas koottua jotain vähän randomimpaa ja vaihtoehtoisempaa postausta...